Resumo
No marco da produción sostible e a alimentación segura preséntase esta monografía que resulta dun estudo multidisciplinar no que participaron investigadores procedentes de diferentes áreas de coñecemento (Anatomía, Bioloxía Funcional, Economía, Socioloxía e Política Agraria, Edafoloxía, Nutrición e Bromatoloxía, Produción Vexetal e Proxectos de Enxeñaría, Tecnoloxía dos Alimentos e Zooloxía).
Esta monografía avalía dende a produción de trigo autóctono galego (variedade ‘Caaveiro’) en ecolóxico vs. convencional, ata a obtención de fariñas e a panificación e control dos produtos finais. Ademais, permite afondar no coñecemento do efecto do sistema de cultivo a diferentes niveis nun campo cada vez mais demandado como é o de produtos de proximidade e ecolóxicos.
En base aos resultados obtidos, pódese potenciar a produción en ecolóxico, xa que ao realizar o cultivo de cereais de forma mais sostible, consíguense optimizar todas as variables que deberían preocupar á sociedade como son a alimentación, a saúde, o medioambiente, a economía e o consumo.
Abstract
In the framework of sustainable production and safe food, this monograph that is the result of a multidisciplinary project involving researchers from different fields of knowledge (Anatomy, Functional Biology, Economics, Sociology and Agricultural Policy, Soil Science, Analytical Chemistry, Nutrition and Bromatology, Plant Production and Engineering Projects, Food Technology and Zoology).
This monography evaluates from the production of Galician native wheat (cv. ‘Caaveiro’), comparing organic farming vs. conventional, to the flour obtained and the baking and control of the final products. In addition, it allows to deepen the knowledge associated with the effect of the farming system at different levels on a subject that is increasingly in demand, such as proximity and ecological products.
Based on the results obtained, organic production can be encouraged, since by cultivating cereals in a more sustainable way, it is possible to optimize all the variables that should concern society such as the nutrition, the health, the environment, the economy and the consumption.
Autor: Romero Rodríguez, M.A.; Pereira Lorenzo, S. (coord).
Edita: IBADER. Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural. Universidade de Santiago de Compostela, Campus Universitario s/n. E-27002 Lugo, Galicia.
ISSN edición impresa: 1888-5810
ISSN edición dixital: 1988-8341
Depósito Legal: C 173-2008
Copyright: IBADER
Das súas respostas entendemos o importante legado dos nosos antepasados nunhas castes de trigo autóctono para elaborar o pan galego, que debe ser mellorado para modernizar o seu cultivo, pero mantendo a biodiversidade. Tamén comprendemos, cos pés na terra, a necesidade de conservar a fertilidade do solo e remitir así a perda de terra agraria. Entendemos que cun manexo ecolóxico, ao que poden contribuír as rotacións de cultivos, pódese contribuír non só a preservar o solo, senón tamén ao ecosistema onde as castes tradicionais expresan todo o seu potencial favorecendo a presenza de insectos beneficiosos, para que os cultivos sexan máis respectuosos co medio ambiente. Deste xeito, os saberes dos costumes ancestrais, combínanse co terruño para así formar parte dunha paisaxe harmoniosa. Aprendemos que o pan na nosa dieta é un valor intrínseco ás raíces do país e que é un alimento que ofrece un gran abano de posibilidades en diferentes situacións e estados fisiolóxicos como, por exemplo, a posibilidade de adaptalo ás necesidades específicas dos celiacos. Igualmente, entendemos porque non debemos prescindir do glute da dieta se non se padecen trastornos asociados ao consumo do mesmo. Tamén aprendemos, que cos sentidos pódense medir cada unha das características sensoriais dos pans e que, polo tanto, dispor dun panel adestrado neste produto permite definir e diferenciar cada tipo de pan.
Ano: 2018.
Edita: IBADER. Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural. Universidade de Santiago de Compostela, Campus Universitario s/n. E-27002 Lugo, Galicia.
ISSN edición impresa: 1888-5810
ISSN edición dixital: 1988-8341
Depósito Legal: C 173-2008
Copyright: IBADER
Editors: Manuel Vázquez (University of Santiago de Compostela, Lugo, Spain), José A. Ramírez de Leon (Universtiy Autonoma de Tamaulipas, Mexico) |
Book Description: |
Table of Contents: |
|
Binding: Hardcover |
Pub. Date: 2011 |
Pages: 7 x 10 (NBC - C) 252pp. |
ISBN: 978-1-61122-973-8 |
Status: AV |
https://www.novapublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=20557
Editors: Manuel Vázquez (University of Santiago de Compastela, Lugo Spain) and José A. Ramírez de León (University of Autónoma de Tamaulipas, Mexico) |
Book Description: |
Table of Contents: |
|
Binding: Hardcover |
Pub. Date: 2012 2nd Quarter |
Pages: 6 x 9 (NBC - C) |
ISBN: 978-1-61942-372-5 |