Labtecali
  • INICIO – Presentación
  • EQUIPO INVESTIGADOR
  • LINEAS DE INVESTIGACIÓN
  • PUBLICACIONES
  • EN PRENSA

Búsqueda

Los más populares

  • Colaboración do profesor Manuel Vázquez con gciencia: Desmontando mitos - Comer ovos dispara noso colesterol
  • Científicos de la Universidad de Santiago hallan un análisis que permite diferenciar sin dudas si son ecológicos, camperos o de gallinas criadas a cubierto o en gallineros
  • Crean en Lugo la cátedra del pan y del cereal
  • Faro de Vigo - Otro clavo al mito del huevo y el colesterol
  • Ciclo de Conferencias Innovación en Tecnoloxía dos Alimentos. Dende o laboratorio ao sector agroalimentario de Lugo
  • Forgot your password?
  • Forgot your username?
  1. You are here:  
  2. Home
  3. PUBLICACIONES
  4. Libros investigación

Dende a produción á panificación do trigo galego ‘Caaveiro’ en cultivo ecolóxico vs. convencional (2022)

 
Romero Rodríguez, M.A.; Pereira Lorenzo, S. (coord). (2022). Dende a produción á panificación do trigo galego ‘Caaveiro’ en cultivo ecolóxico vs. convencional. Monografías do Ibader - Serie Recursos Alimentarios. IBADER. Universidade de Santiago de Compostela. Lugo.

Resumo
No marco da produción sostible e a alimentación segura preséntase esta monografía que resulta dun estudo multidisciplinar no que participaron investigadores procedentes de diferentes áreas de coñecemento (Anatomía, Bioloxía Funcional, Economía, Socioloxía e Política Agraria, Edafoloxía, Nutrición e Bromatoloxía, Produción Vexetal e Proxectos de Enxeñaría, Tecnoloxía dos Alimentos e Zooloxía).
Esta monografía avalía dende a produción de trigo autóctono galego (variedade ‘Caaveiro’) en ecolóxico vs. convencional, ata a obtención de fariñas e a panificación e control dos produtos finais. Ademais, permite afondar no coñecemento do efecto do sistema de cultivo a diferentes niveis nun campo cada vez mais demandado como é o de produtos de proximidade e ecolóxicos.
En base aos resultados obtidos, pódese potenciar a produción en ecolóxico, xa que ao realizar o cultivo de cereais de forma mais sostible, consíguense optimizar todas as variables que deberían preocupar á sociedade como son a alimentación, a saúde, o medioambiente, a economía e o consumo.

Abstract
In the framework of sustainable production and safe food, this monograph that is the result of a multidisciplinary project involving researchers from different fields of knowledge (Anatomy, Functional Biology, Economics, Sociology and Agricultural Policy, Soil Science, Analytical Chemistry, Nutrition and Bromatology, Plant Production and Engineering Projects, Food Technology and Zoology).
This monography evaluates from the production of Galician native wheat (cv. ‘Caaveiro’), comparing organic farming vs. conventional, to the flour obtained and the baking and control of the final products. In addition, it allows to deepen the knowledge associated with the effect of the farming system at different levels on a subject that is increasingly in demand, such as proximity and ecological products.
Based on the results obtained, organic production can be encouraged, since by cultivating cereals in a more sustainable way, it is possible to optimize all the variables that should concern society such as the nutrition, the health, the environment, the economy and the consumption.

Autor: Romero Rodríguez, M.A.; Pereira Lorenzo, S. (coord).
Título: Dende a produción á panificación do trigo galego ‘Caaveiro’ en cultivo ecolóxico vs. convencional.
Ano: Decembro 2022.

Edita: IBADER. Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural. Universidade de Santiago de Compostela, Campus Universitario s/n. E-27002 Lugo, Galicia.

ISSN edición impresa: 1888-5810
ISSN edición dixital: 1988-8341
Depósito Legal: C 173-2008
Copyright: IBADER
 
https://www.ibader.gal/ficha/565/1487/Dende-a-producion-a-panificacion-do-trigo-galego-%E2%80%98Caaveiro%E2%80%99-en-cultivo-ecoloxico-vs.-convencional-2022-.html
 

Respostas ás preguntas sobre o pan e o cereal do país (2018)

Romero Rodríguez, M.A.; Pereira Lorenzo, S. (coord). (2018). Respostas ás preguntas sobre o pan e o cereal do país. Monografías do Ibader - Serie Recursos Alimentarios 1. Ibader. Universidade de Santiago de Compostela. Lugo. 
 
A Cátedra do Pan e do Cereal é unha Cátedra Institucional, promovida polo grupo Dacunha e creada pola Universidade de Santiago de Compostela (Campus Terra) en xullo de 2016. Os obxectivos xerais desta Cátedra son o fomento da investigación, da docencia e da difusión dos coñecementos no ámbito do pan e dos cereais. No apartado de difusión, organizouse en xullo de 2017 unha Xornada en Lugo, coincidindo co primeiro aniversario de creación da Cátedra, e que levaba por título “Cales son as respostas ás cuestións expostas dende a Cátedra do Pan e do Cereal?”
 
Nesta Xornada, contouse coa participación de grandes profesionais que están a traballar en diferentes eidos relacionados coas cuestións propostas. Esta monografía recolle, polo tanto, as respostas as devanditas cuestións dende a terra á mesa: como as castes do cereal e a terra no contexto da agroecoloxía condicionan a calidade do Pan do País; cales foron as orixes do noso pan e da biodiversidade de cereais que fornecen os nosos fornos; que nos din os nosos sentidos do pan; que alternativas temos para afrontar os retos dun futuro sen glute e, por último, que opinan os nosos panadeiros, consumidores, chefs e comunicadores.
 
Das súas respostas entendemos o importante legado dos nosos antepasados nunhas castes de trigo autóctono para elaborar o pan galego, que debe ser mellorado para modernizar o seu cultivo, pero mantendo a biodiversidade. Tamén comprendemos, cos pés na terra, a necesidade de conservar a fertilidade do solo e remitir así a perda de terra agraria. Entendemos que cun manexo ecolóxico, ao que poden contribuír as rotacións de cultivos, pódese contribuír non só a preservar o solo, senón tamén ao ecosistema onde as castes tradicionais expresan todo o seu potencial favorecendo a presenza de insectos beneficiosos, para que os cultivos sexan máis respectuosos co medio ambiente. Deste xeito, os saberes dos costumes ancestrais, combínanse co terruño para así formar parte dunha paisaxe harmoniosa. Aprendemos que o pan na nosa dieta é un valor intrínseco ás raíces do país e que é un alimento que ofrece un gran abano de posibilidades en diferentes situacións e estados fisiolóxicos como, por exemplo, a posibilidade de adaptalo ás necesidades específicas dos celiacos. Igualmente, entendemos porque non debemos prescindir do glute da dieta se non se padecen trastornos asociados ao consumo do mesmo. Tamén aprendemos, que cos sentidos pódense medir cada unha das características sensoriais dos pans e que, polo tanto, dispor dun panel adestrado neste produto permite definir e diferenciar cada tipo de pan.
 
A Cátedra do pan recolleu todos estes relatorios nesta monografía científica publicada en colaboración co IBADER, que servirá de inspiración ás futuras actividades de investigación, innovación e comunicación, para así contribuír a mellorar o pan e o cereal galego. Dámoslle as grazas a todos e a todas por colaborar nesta estimulante tarefa.
 
Autor: Romero Rodríguez, M.A.; Pereira Lorenzo, S. (coord).
Título: Respostas ás preguntas sobre o pan e o cereal do país.
Ano: 2018.

Edita: IBADER. Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural. Universidade de Santiago de Compostela, Campus Universitario s/n. E-27002 Lugo, Galicia.

ISSN edición impresa: 1888-5810
ISSN edición dixital: 1988-8341
Depósito Legal: C 173-2008

Copyright: IBADER

 

https://www.ibader.gal/ficha/565/817/Respostas-as-preguntas-sobre-o-pan-e-o-cereal-do-pais-2018-.html 

 

 

Advances in Post-Harvest Treatments and Fruit Quality and Safety

Editors: Manuel Vázquez (University of Santiago de Compostela, Lugo, Spain), José A. Ramírez de Leon (Universtiy Autonoma de Tamaulipas, Mexico)

Book Description: 
Nowadays there is a worldwide trend for a healthier style of life, which has led to a rising demand of convenient fresh “ready to eat” fruits. In order to achieve their fresh-like quality and safety requirements, the industry needs to implement improved strategies by combining innovative eco-friendly techniques, which are reviewed in this book. This book examines the state of the art and the last advances in post-harvest treatments and fruit quality and safety. (Imprint: Nova Press)

 

Table of Contents: 
Preface 

Chapter 1. High Hydrostatic Pressure as a Post Harvest Treatment;pp.1-17 
(Manuel Vazquez,Gonzalo Velazquez,Jose A. Ramirez,University of Santiago de Compostela,Lugo,Spain and others) 

Chapter 2. Ionizing Radiation as Quarantine Treatments in Fruits;pp. 19-30 
(Edmundo Mercado Silva,Universidad Autonoma de Queretaro,Mexico) 

Chapter 3. Postharvest Heat Treatments in Fruits;pp. 31-47 
(M.E. Sosa-Morales,A.Lopez-Malo,H.S. Garcia,Universidad de las Americas Pueblo,Mexico and others) 

Chapter 4. Postharvest Ultrasonic Treatment in Fruits;pp. 49-57 
(Nanjing Research Institute for Agricultural Mechanization,Nanjing,P.R.China) 

Chapter 5. Edible Coatings for Fresh and Minimally Processed Fruits and Vegetables;pp. 59-84 
(C. Gonzalez-Martinez,M. Chafer,M. Vargas, L.Sanchez-Gonzalez,A. Chiralt,Instituto Universitario de Ingenieria de Alimentos para el Desarrollo,Universidad Politecnica de Valencia,Spain) 

Chapter 6. PostHarvest Applications of 1-Methylcyclopropene in Fruit;pp. 85-100 
(Domingos P.F. Almeida,University of Porto,Portugal) 

Chapter 7. Nondestructive Measurement of Fruit Quality by NIR Spectroscopy;pp. 101-163 
(Maria-Teresa Sanchez,Dolores Perez-Marin,College of Agricultural and Forestry Engineering, University of Cordoba,Spain and others) 

Chapter 8. Color Changes in Fresh-Cut Fruits;pp. 165-177 
(Edmundo Mercado Silva,Universidad Autonoma de Queretaro, Mexico) 

Chapter 9. Factors Affecting Fruit Maturity;pp. 179-191 
(Ram Asrey, Post Harvest Technology Division,Indian Agricultural Research Institute,New Delhi,India) 

Chapter 10. Effect of Preharvest Factors on Postharvest Quality of Fruit;pp. 193-207 
(Ram Asrey,Kalyan Barman,PostHarvest Technology Division, Indian Agricultural Research Institute,New Delhi,India) 

Chapter 11. Modified Atmosphere Packaging of Fresh Fruit;pp. 209-222 
(Krishi Vigyan Kendra,Samrala,Punjab Agricultural University, Ludhiana,India 

Chapter 12. Impact of Ultraviolet Radiation on Phytochemicals and Microbial Quality of Fruits;pp. 223-239 
(Rajeev Bhat,Ariffin Fazilah,Bhupinder Kaur,A.A. Karim, Universiti Sains Malaysia, Penang)


   Series: 
      Advances in Food Safety and Food Microbiology (Series Editors: Dr. Anderson de Souza Sant'Ana and Dr. Bernadette D.G.M. Franco)

   Binding: Hardcover

   Pub. Date: 2011

   Pages: 7 x 10 (NBC - C) 252pp.

   ISBN: 978-1-61122-973-8

   Status: AV

 

https://www.novapublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=20557

Sorghum: Food and Energy Source

Editors: Manuel Vázquez (University of Santiago de Compastela, Lugo Spain) and José A. Ramírez de León (University of Autónoma de Tamaulipas, Mexico)

Book Description: 
There is a worldwide trend for the sustainability of cultures and the optimal production of food and a source of renewable energy. The culture of sorghum links these two concerns. This book reviews new applications of sorghum based on genetics and biotechnology. This book also covers an overview of the new biotechnological process of sorghum, exploring the new applications as additives and energy sources. This book is a blend of the most up-to-date techniques useful in post-harvest, quality and safety of fruit production. (Imprint: Nova)

 

Table of Contents: 
Preface 

Chapter 1. Properties of Kafirins, Key Proteins to Improve Digestibility and Protein Quality of Sorghum Grain 
(José Luis Anaya-López, Ma. Cristina Pérez-Pérez, Elizabeth Chiquito-Almanza, Noé Montes-García and Víctor Pecina-Quintero) 

Chapter 2. Anthocyanins and 3-Deoxyanthocyanins In Sorghum 
(C. Alcalde-Eon, J.C. Rivas-Gonzalo and M.T.Escribano-Bailón) 

Chapter 3. Ochratoxin A in Sorghum and Derived Products 
(Sofia C. Duarte, Celeste M. Lino, Angelina Pena) 

Chapter 4. Sorghum Tannins: A Source of Potent Bioactive Compounds 
(Mónica L. Chávez-González, Luis V. Rodríguez-Durán, Juan C. Contreras-Esquivel, Raúl Rodríguez-Herrera and Cristóbal N. Aguilar) 

Chapter 5. Physicochemical and Functional Properties of Starch from two Sorghum Varieties 
(Javier Castro-Rosas, Zaira Guadalupe Bustos-Vázquez, Alin Jael Palacios-Fonseca, Marcela Jokebed Urbina Martínez, Gonzalo Velazquez de la Cruz, José Alberto Ramírez de León and Carlos Alberto Gómez Aldapa) 

Chapter 6. Biotechnology of Sorghum: Prospects for Improvement of Nutritional and Biofuel Traits 
(Gerardo Armando, Aguado-Santacruz, Blanca Moreno-Gómez, Luisa Marina Gómez-Torres and José Luis Anaya-López) 

Chapter 7. Genetics of Physical, Chemical and Nutritional Traits of Grain Sorghum 
Víctor Manuel González Vázquez, Armando Rodríguez García, Cristóbal Noé Aguilar, Juan Carlos Contreras Esquivel and Raúl Rodríguez Herrera 

Chapter 8. Fermented Sorghum Foods 
(Abd Elmoneim O. Elkhalifa) 

Chapter 9. Transglutaminase Production from Sorghum Hydrolysates 
(José Alberto Ramírez, Simón J. Téllez-Luis, María Esther Guerra-Rodríguez, Manuel Vázquez) 

Chapter 10. Sugar Production from Sorghum by Enzimatic Hydrolysis 
(Erika Y. Mora-Ramírez, José A. Ramírez, Gonzalo Velazquez, Manuel Vázquez, Miguel A. Reyes-López) 

Index


   Series: 
      Agriculture Issues and Policies

   Binding: Hardcover

   Pub. Date: 2012 2nd Quarter

   Pages: 6 x 9 (NBC - C)

   ISBN: 978-1-61942-372-5

Copyright © 2023 Labtecali.usc.es. All Rights Reserved.